Far som Selvstændig

 

Jeg er for nylig blevet far til den mest vidunderlige pige, og det er, udover at være den mest fantastiske og største ting i mit 30-årige liv, også noget af en udfordring i forhold til at give opmærksomhed, engagement og kærlighed til både egen virksomhed og min skønne, lille pige.

I det her skriv vil jeg forsøge at give nogle erfaringer omkring at være far og selvstændig videre, men det er i høj grad lige så meget et skriv for mig selv, så jeg kan få parkeret nogle tanker og skabe lidt overblik.

 

Planlæg (så godt som du kan)

Hvornår skal du arbejde, hvornår skal du være sammen med dit barn, og hvornår skal du samle dig? I skrivende stund kommer et smil på mine læber – det ved jeg sgu da ikke!? Det kan man ikke sige!? Men man kan prøve! Det kræver både logistisk snilde at være forældre og at være selvstændig. At være begge dele kræver ekstra logistiske kræfter, så det jeg har gjort er, at jeg skriver alle mine ting ind i en kalender, og de enkelte opgaver fylder mere i min kalender, så de i sig selv inkluderer en buffer. Når jeg er færdig med en arbejdsdag, tjekker jeg så kalenderen for næste dag. Regner ud, hvad tid jeg skal stå op og møde ind for at nå det hele, og den kører så på repeat.

Justér dine forventninger

Ja, justèr dine forventninger til hvad? Og hvilken vej skal de justeres? Det vil jeg lade være op til den enkelte, men i mit tilfælde, har jeg nedjusteret mine forventninger til, hvor meget jeg skal tjene i år, og det har jeg det rigtig godt med. Mit barn fylder vildt meget i mit hoved, og det skal hun gøre – jeg bliver glad af at tænke på hende. Men når hele forældre-heden er så ny, er det også en stressfaktor, så jo færre løse ender, jeg har i virksomheden – jo mere kan jeg fokusere på det, der gør mig glad. Penge kan man (forhåbentlig) altid tjene. Far for første gang sker kun 1 gang! Økonomien skal selvfølgelig hænge sammen, og der er også nogle udgifter, der skal dækkes, og det er ikke alle, der har en så fleksibel økonomi som jeg. Men giv dig selv, så vidt muligt, rum og plads til at være nybagt forældre.

Informer dine samarbejdspartnere

Ja, dette kunne egentlig også stå under planlæg. Jeg skrev rundt til alle mine kunder 3 måneder inden termin, at omkring den 8. marts ville jeg være lidt svær at få fat på, og da baby kom fik de alle en fællesmail. Når jeg har talt med mine kunder om at blive forældre, er jeg udelukkende blevet mødt med positive reaktioner. Fortællinger om hvordan det var, da de blev forældre, og hvor stort det har været for dem.

Gør det nemt for dig selv

Det er ikke på dette tidspunkt, at du skal tage opgaver ind, du ved, at du får svært ved at løse. Gør tingene nemmere for dig selv, og evt udlicitér noget af dit administrationsarbejde. Jeg brugte fx Nem HR til at hjælpe mig med at søge barselsdagpenge, og trods udskrivningen er jeg rigtig glad for, at jeg ikke skulle ligge og bokse med Ikke-så-nem-refusion for at anmode om barselsdagpenge.

Nyd det

Nyd det og vær med så meget du kan. For mit vedkommende, så kan jeg mærke, at jo mere energi jeg lægger i far-heden, jo mere giver det også igen. Jeg elsker, at jeg selv kan styre mine arbejdstider, og at jeg kan være hjemme kl. 14 en tirsdag, hvis det er det jeg vil. Værn om den fleksibilitet selvstændigheden bringer med, og nyd, at du ikke er stavnsbundet til et kontor fra 9-16 hver dag.

Afslutningsvis vil jeg gerne lige give et skud ud til selvstændige mødre, og ja også mødre i al almindelighed. Okay, hvor er I seje, altså! Det kræver eddermame noget vilje, viden, overblik, sejhed og engagement at være mor. Og hvis jeg mener, at det er en udfordring at være blevet far, imens jeg skal passe min butik, så kan jeg slet ikke forestille mig, hvordan det må være med et lille barn på armen. Jeg håber, at der er nogle gode mænd til at hjælpe og støtte.

 

 

1 svar
 1. Pernille Hansen
  Pernille Hansen siger:

  Hej Jonas
  Det var meget interessant for mig at læse. Du ramte mig sgu lige da du gav dit cadeau til selvstændige mødre:) det var fedt.
  Dejligt at det går jeg godt og du bare nyder din nye rolle, så meget du kan.

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

Skriv en kommentar

Vil du gerne deltage ?
Du er velkommen til at kommentere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jonas Olesen IVS
Dybbølsgade 21
1721 København V

Tlf: +45 26 74 17 29
E-mail: jonas@jo-ivs.com